Γροιλανδία: Αποκατάσταση της επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, θέλει ο πρωθυπουργός Νίλσεν Ημερομηνία:
6/1/2026, 02:32 - Εμφανίσεις: 24
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θέλει να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την πρόθεσή του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο του αυτόνομου αυτού εδάφους που ανήκει στη Δανία (στη φωτογραφία του Reuters/Ritzau Scanpix, επάνω, ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου).
«Η κατάσταση δεν είναι τέτοια που οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να κατακτήσουν τη Γροιλανδία.
Αυτό δεν ισχύει.
Δεν πρέπει λοιπόν να ενδώσουμε στον πανικό.
Πρέπει να αποκαταστήσουμε την καλή συνεργασία που είχαμε», δήλωσε ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας.
«Δεν είμαστε στο σημείο που να σκεφτόμαστε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καταληφθεί»googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του «τώρα θα σκληρύνει τους τόνους, καθώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την καλή συνεργασία που είχαμε προηγουμένως με τις ΗΠΑ.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια απευθείας γραμμή με την Ουάσιγκτον.
Είμαστε ανοιχτοί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
»Εργαζόμαστε για την ενίσχυση του διαλόγου με τις συμμαχικές χώρες και το ΝΑΤΟ.
Δεν είμαστε στο σημείο που να σκεφτόμαστε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καταληφθεί και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μια νύχτα», υπογράμμισε.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Η επίκληση της Βενεζουέλας Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic αναφορικά με τις επιπλοκές για τη Γροιλανδία της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήγαγαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι εναπόκειται στους εταίρους του να τις αξιολογήσουν: «Θα πρέπει να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη», απάντησε.
Για τον Νίλσεν, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
«Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Βενεζουέλα.